Valerius Ensemble

Schermafbeelding 2016-02-16 om 13.44.25Het Valerius Ensemble is een kamermuziekensemble van (inter)nationaal niveau, dat op een eigentijdse wijze hoogwaardige concerten verzorgt. Het Valerius is opgericht in 1988 door  André Kerver en René Geesing. 
 De twee jonge musici schreven een brief aan iedereen die het maar wilde horen die begon met: Twee jonge Enschedese musici, René Geesing en André Kerver, willen de opening van het Muziekcentrum aangrijpen om het aanbod van kamermuziek in Oost-Nederland verantwoord uit te breiden.’ Ook werd de brief uitgedeeld na een concert van het Forum Filharmonisch. De brief vervolgt: ’Om dit te kunnen realiseren hebben de beide musici, die een vaste plaats hebben in het Forum Filharmonisch, besloten een nieuw kamermuziekensemble op te richten onder de naam: Valerius Ensemble. Het Valerius Ensemble wil in het seizoen 1988-1989 een zestal kamermuziekconcerten uitvoeren onder het motto: Kamermuziek op de zondagmiddag. Alle concerten worden gegeven in de Kleine Zaal van het muziekcentrum en beginnen om half drie. De leden van het Valerius Ensemble beseffen dat het starten van een kamermuziekserie zeker niet zonder risico’s is. Daarom hebben ze gekozen voor een gevarieerde programmering in de vorm van themaconcerten. Zo is er bijvoorbeeld een Mozartprogramma, een Debussyprogramma en een Russisch programma.’ Het eerste jaar werden er zes concerten gegeven. In het seizoen 2012-2013 waren dat er 31 met een bezoekersaantal gedurende dat seizoen van 6230 personen.  In 2013 is onder grote belangstelling het zilveren jubileum gevierd. Meer dan vijfhonderd stukken, van minder twee minuten tot meer dan uur, door zo’n honderdveertig musici, in bezettingen van solofluit tot twaalf spelers staan gebeiteld op de resultatenlijst. Daarnaast werden er vele ander zaken gerealiseerd zoals, schoolconcerten, muziektheaterproducties, samenwerking met amateurs, spelen op locatie (op een drijvend podium in de Hulsbeekvijver, Oldenzaal, op 125 meter diepte ineen zoutmijn van Wieliczka, in de houtzagerij van landgoed Twinkel etc.) en niet te vergeten het spelen met taleneten van een aantal Overijsselse muziekschoolleerlingen onder de titel “Speel je in de kijker”. Het is te veel om op te noemen.

De corebusiness van het VE is spelen van kamermuziek gecomponeerd van [lm 1750-heden. Naast naar bekende componisten zoals  Mozart, Schubert, Brahms en Dvorak gaat de aandacht zeker uit naar minder bekend repertoire. Op de lessenaars van het VE staan met grote regelmaat de componisten  Francaix, Piazolla, Schönberg en Messiaen.
 Stukken speciaal voor het ensemble werden gecomponeerd door Leo Samama, Bert  van den Brink, Raimundo Penaforte en René Samson.Tot en met 2013 werden er 551 composities gespeeld waarvan 64 uit de 18de , 160 uit de 19e eeuw en 327 uit de 20ste en 21ste eeuw. 

Het merendeel van de musici van het Valerius speelt eveneens in Het Orkest van het Oosten. 
De brede samenstelling van het Valerius maakt het mogelijk om in tal van verschillende bezettingen een brede en diverse programmering op het podium te zetten. Kwaliteit geldt daarbij als leidend beginsel. Vele gasten hebben de laatste 25 jaar op uitnodiging van het Valerius meegespeeld en zo de concerten mede vorm gegeven, gastmusici als Ronald Brautigam, Ellen Corver, Bert van den Brink, Emmy Verhey, Vera Beths, Lisa Jacobs, Liza Ferschtman, Jaap van Zweden, Jacob Slagter, Miranda van Kralingen, Karin Strobos en nog vele anderen.

Wilt u meer lezen over het Ensemble leest u dan “De Toon Gezet” waarvan e.e.a. te lezen is op deze website (https://cocklodderorg.nl/detoongezet). Actuele informatie van het ensemble kan  gevonden worden op de website van het ensemble: http://www.valeriusensemble.nl