Universiteit Twente (UT)

 

Open Huis

De Universiteit Twente, of kortweg UT, is een universiteit voor technische en maatschappijwetenschappen in Enschede werd gestart in 1964 en was de eerste Campusuniversiteit in Nederland. In 2015 heeft de UT ongeveer 9500 studenten en 3000 personeelsleden. De UT werkt samen met de andere technische universiteiten in Nederland (Technische Universiteit Eindhoven(TUE) en TU Delft (TUD)).

Van Technisch Hogeschool Twente (THT) naar Universiteit (UT)

Hoewel de universiteit oorspronkelijk geheel gericht was op de studierichtingen Chemische Technologie, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek en Algemene Wetenschappen. Later zijn er nieuwe faculteiten toegevoegd ook met verschillende niet-technische studies. In 1968 gaf de minister toestemming voor de start van drie nieuwe studierichtingen: Toegepast Wiskunde, Technische Natuurkunde en Technische Bedrijfskunde. In 1976 werd de opleiding bestuurskunde opgericht en een jaar later de opleiding Toegepast Onderwijskunde. In 1980 werd de naam van de THT veranderd in TH Twente, hogeschool voor technische en maatschappijwetenschappen. De opleiding Informatica ging in 1980 van start met 150 eerstejaars. Sinds 1986. voert de TH Twente haar huidige naam Universiteit Twente. Het jaar daarop werd civiele techniek, net als werktuigbouwkunde, procestechnologie en informatica, een afstudeervariant van technische bedrijfskunde. Civiele techniek begon in 1991 als vrije studierichting onder de naam Civiele Technologie en Management. Toegepaste communicatiewetenschappen ging in 1998 als echte opleiding van start terwijl de nieuwe opleiding, Telematica in 1999 gestart is. Biomedische Technologie en Industrieel Ontwerpen volgde daarna en in 2002 werd de opleiding Psychologie gestart. De opleiding Technische Geneeskunde als een variant van geneeskunde was de volgende nieuwe opleiding en werd in 2004 gevolgd door Advanced Technology. De nieuwste opleidingen van de universiteit zijn Creative Technology, International Business Administration (een variant van Bedrijfskunde) en ATLAS University College.

 

Schermafbeelding 2016-02-15 om 09.55.24De ondernemende Universiteit.

De Universiteit heeft als motto “De ondernemende Universiteit”, in de jaren 80 gelanceerd door rector Van den Kroonenberg. Dit ondernemende karakter blijkt onder andere uit het aantal bedrijven dat vanuit de universiteit gestart is: al meer dan 700. Daarnaast werkt de UT nauw samen met de provincie Overijssel en de gemeente Enschede in Kennispark Twente. Deze samenwerking heeft als doelstelling om 10.000 nieuwe hoogwaardige arbeidsplaatsen voor Twente te creëren, op basis van meer en betere spin-offbedrijven, innovatie met het bedrijfsleven en het ontwikkelen van een inspirerende omgeving voor kennisintensieve bedrijven.

Onderzoek in instituten

Het onderzoek is gebundeld in onderzoeksinstituten met speerpunten op het gebeid van Nanotechnologie, (MESA+ Institute for Nanotechnology), Biomedische Technologie (MIRA Institute for biomedical and technical medicine, op het gebied van ICT (CTIT: Institute for ICT research in context), Geoinformatie Wetenschappen (IGS-Institute for Geo-information science and earth observation), Wetenschappelijk en Technologisch Multidisciplinaire Onderzoek (SBE- programs for Science Based Engineering).

Van toen naar nu: Korte geschiedenis van de UT

Op 1 december 1962 verscheen in het Staatsblad de wet tot vestiging van een derde Technische Hogeschool in Nederland, en wel in Enschede, dat werd verkozen als vestigingsplaats boven Arnhem, Zwolle en Deventer. Dat de gemeente Enschede het landgoed Drienerlo beschikbaar stelde voor de eerste campusuniversiteit van Nederland heeft waarschijnlijk bijgedragen aan deze keuze. In Eindhoven en Delft zijn de andere twee technische hogescholen gevestigd; deze heten sinds 1986 respectievelijk de Technische Universiteit Eindhoven en de Technische Universiteit Delft. Na het besluit tot vestiging werd in de daaropvolgende jaren met de bouw begonnen.

Loopgraaf demonstratie eerste studenten UTOp 14 september 1964 werd de Technische Hogeschool Twente (THT) in aanwezigheid van rector magnificus Prof. Berkhof  officieel geopend door Koningin Juliana en Prins Bernard.  De eerste lichting bestond uit tweehonderd studenten, onder wie vier meisjes. De THT had toen vier afdelingen de studies Werktuigbouwkunde, Chemische Technologie en Elektrotechniek.

Bovenstaande foto symboliseert de voorspoedig bouw van de Technische Hogeschool Twente. Op een trompet signaal rijst  een studentenkoor van mannenstemmen uit de grond die met luide stem het Io Vivat zingen. Duizenden duiven en ballonnen die  worden losgelaten symboliseren de relatie met de buitenwereld. Op afstand kijken de koninklijke gasten en anderen vrolijk toe.