De Toon Gezet

 De Toon Gezet! 25 jaar Valerius Ensemble

In 2003 werd het boek de Toon Gezet gepubliceerd. Hierin ruim 30 hoofdstukken en meer dan honderd foto’s over 25jaar geschiedenis (1988-2013) van het Valerius Ensemble. Een uniek gezelschap dat zich tot op de dag van vandaag zonder overheidssubsidies nog steeds aan de weg timmert en hoopt op betere tijden in 2017 wanneer de Provincie Overijssel haar kunstenplan publiceert. Als je een kwart eeuw bestaat en zoveel mensen hebt ontroerd met prachtige kamermuziek, dan heb je iets essentieels bijgedragen aan het leven vandaar dat dit boek ook iets te vertellen heeft. In vogelvlucht brengt deze uitgave de verscheidene facetten van het Valerius Ensemble in beeld. Soms ontroerend, soms enerverend, vaak ook gewoon zoals het gaat. In de teksten worden de meest opvallende gebeurtenissen belicht. Wat er in het boek staat wordt hieronder gegeven a.d.h.v. de inhoudsopgave. Kamermuziek spelen is een andere manier van muziekbeoefening dan,het spelen van een grote symfonie. Met een repertoire van vijfhonderd composities zijn er meer dan vijfhonderd concerten gegeven. Zowel Nederlandse als buitenlandse componisten hebben voor het ensemble gecomponeerd. Alleen al in de Arkezaal van het Muziekcentrum Enschede vonden in vijfentwintig jaar meer dan honderdvijftig concerten plaats. Meer dan honderdduizend bezoekers hebben de afgelopen vijfentwintig jaar de concerten bezocht. Veel van de concerten zijn terug te zien op Youtube en Vimeo en achterin het boek is een DVD ingesloten waarop de veelzijdigheid van het ensemble is te zien en te horen. In het boek wordt ook een overzicht gegeven van de verschillende CD’s en muziektheaterproducties. Speciale aandacht krijgen ook de educatieve projecten voor kinderen en speciale theaterproducties. Dat alles levert een mooi overzicht op van een aantal mooie verhalen en veel informatieve feiten. De grote diversiteit aan stukken en stukjes geeft aan dat het Valerius Ensemble een instituut is op het gebied van de kamermuziek zijn. Er zijn nog een aantal exemplaren van dit unieke boek te koop. Voor 25,00 Euro kunt u het bestellen door het sturen van een mailtje aan: lodderjc@kpnmail.nl.

Zie Omslag van “De Toon Gezet!”VE-Omslag d2

Inhoud van ‘De Toon Gezet!’
Achter de hoofdstukken de eerste bladzijde van het hoofdstuk.

1. Leidmotief – Cock Lodder (blz.11)
2. Opmaat –Cock Lodder (blz.14)
3. ‘Zo moeten musici eigenlijk zijn’ Een interview met Jan Willem de Vriend – Peter Laport (blz.16)
4. De Nachtegaal van Andersen en Loevendie – Cock Lodder (blz.22)
5. Luister! Musica! – Cock Lodder (blz.28)
6. Toeval bestaat niet – Bert van den Brink (blz.50)
7. Brazilië en het Valerius Ensemble – Cock Lodder (blz.53)
8. Festival International de Música de Câmera do Pará – Paulo José Campos de Melo (blz. 60)
9. Het Valerius Ensemble en Stichting Kamermuziek Hengelo – Lowie Gilissen (blz.63)
10. De Arkezaal: een muzikale parel! Een interview met architect Boy Wendrich – Cock Lodder (blz.65)
11. Een passie voor kamermuziek: de oprichters van het Valerius Ensemble – Cock Lodder (blz.73)
12. Muziekstad Enschede!? – Cock Lodder (blz.79)
13. Een vak om trots op te zijn – Leo Samama (blz.91)
14. Beyond the Double Bar – Raimundo Penaforte (blz. 98)
15. De componist van teksten van Willem Wilmink en Pablo Neruda- Een interview met Frank Deiman – Cock Lodder (blz. 102)
16. De muzikale blokkendoos van Willem van der Goes – Cock Lodder (blz. 110)
17. Er is telefoon uit Twente voor Maarten Jense Een interview met de componist/arrangeur – Cock Lodder (blz.113)
18. Vijfhonderd woorden – Theo Willemze (blz.118)
19. Waar komt de naam Valerius vandaan? – Cock Lodder (blz.120)
20. Vijfentwintig jaar Valerius nageteld: boegbeelden en zijpaden voor maar drieënhalve cent – Peter Laport (blz.125)
21. Een speels en herkenbaar beeldmerk – Cock Lodder (blz.134)
22. Het sprookje van Max of het ‘onvoltooid’ volbrachte – Willem M. Visser (blz.140)
23. Speel je in de kijker – Cock Lodder (blz. 144)
24. Vrienden van het Valerius Ensemble – Ton Mensink (blz.154)
25. ‘Ze zijn verder dan alleen de noten’ Een interview met dirigent Jacob Slagter – Peter Laport (blz.156)
26. Nog steeds enthousiast over het ‘Lezersorkest’ – Jaap van Zweden (blz.164)
27. Het Valerius Ensemble en het Nederlands Symfonieorkest: een verbintenis van 25 jaar – Harm G. Mannak (blz.166)
28. Kinderen en muziek – Cock Lodder (blz.168)
29. Hallo mijnheer Valerius! – Cock Lodder (blz.177)
30. Bijzondere concerten – Cock Lodder (blz.180)
31. Oost is Oost & West is West – Marc-Jan Trapman (blz.203)
32. De Soldaat en de Vioolbouwer – Cock Lodder (blz. 210)
33. Wie werkten mee (blz. 218)

Interview met courant n.a.v. De Toon Gezet

Fan Cock Lodder eert jarig Valerius Ensemble met boek

ENSCHEDE (16-04-2014) – AIs er iets opvalt in de 25 jaar dat het Valerius Ensemble bestaat, dan is het de avontuurlijke vernieuwingsdrang. Natuurlijk, men speelt concerten op de traditionele manier. Maar die concerten zijn al avontuurlijk genoeg. Steeds weer wordt onbekend repertoire op een smakelijke wijze gebracht. Verder zijn er de projecten in Brazilië. De educatie voor jeugd in de omgeving, de samenwerking met vernieuwende componisten of een gezelschap als Sonnevanck en, als klap op de vuurpijl, een concert met een koor op 160 meter diepte in een Poolse zoutmijn.

Voldoende avontuur om een boek mee te vullen en dat is precies wat er gebeurd is. Cock Lodder is Valerius-fan, was zeven jaar lang manager van het ensemble en stelde het boek voor het jubileum samen. Hij nodigde bekende Nederlandse musici uit om een bijdrage aan het boek te leveren. “Het is tekenend dat iedereen direct enthousiast mee heeft gewerkt. Mensen als Jacob Slagter, Jaap van Zweden, Jan Willem de Vriend, Leo Samama en Bert van den Brink vertellen over hun ervaringen met het ensemble, maar ook over muziek in ‘het algemeen”.

Lodder: “Het is een uniek ensemble en het is ook bijzonder dat men het al 25 jaar op deze manier volhoudt. Valerius is geen ensemble dat altijd in dezelfde samenstelling speelt. Voor elk concert worden de geschikte musici bij elkaar gezocht. Dat maakt dat je muziek in elke denkbare bezetting in de programma’s kunt opnemen. Eik concert van het ensemble is weer compleet anders en heeft door de naam Valerius toch een grote herkenbaarheid.

Na verloop van tijd heeft het ensemble ook een stuk maatschappelijke verantwoording genomen. Men bedient de kleinere podia in de regio en de educatieve projecten verkregen goede reputatie.”

Het steekt Lodder daarom dat het ensemble sinds 2013 geen subsidie meer krijgt. “Dat maakt het allemaal niet gemakkelijker. Er is een Stichting Valerius Ensemble en daarmee zijn we hard met sponsoring bezig. De belangstelling en waardering voor het ensemble is groot, maar financieel is het toch een beetje watertrappelen.” De economische toestand werkt natuurlijk ook niet mee.

Het neemt niet weg dat er een prachtig boek over het ensemble tot stand is gekomen. Het is, inclusief dvd, voor 25 euro te koop bij Boekhandel Broekhuis en bij de concerten van het Valerius Ensemble. Zondag a.s.is er weer zo’n boeiend concert in het Muziekcentrum, Enaschede, aanvang 14.30 uur.