Academia Musica

 

AM_kleinVanaf september 2014 heeft Enschede een open klassieke opleiding: de Academia Musica (AM).De AM is opgericht voor getalenteerde musici die zich breed en op professioneel niveau willen ontwikkelen. Het uitgangspunt voor het opzetten van de AM in Enschede is dat de stad een ambitie heeft om gezien te worden als belangrijke muziekstad: Enschede Muziekstad!De stad herbergt diverse toporganisaties op het gebied van muziek, heeft geïnvesteerd in een keur aan hoogwaardige faciliteiten, kent een grote hoeveelheid amateurmusici van vaak verrassend hoog niveau, huisvest de Muziekbank, met de op een-na-grootste muziekdragers-uitleen van Nederland en de grootste bladmuziekcollectie van de provincie. Dit initiatief beoogt aan dit palet een nieuwe loot toe te voegen: een open klassieke opleiding.

Voor Wie?

De opleiding staat open voor getalenteerde, ambitieuze musici en stelt daarbij weinig restricties aan leeftijd en studietempo. De doelgroep loopt uiteen van jeugdige talenten die een grondige oriëntatie op een muziekvakopleiding zoeken tot oudere amateurmusici die een nieuwe kwaliteitsimpuls willen geven aan hun levenslange passie. Daartussen: (jong) volwassenen die een professionele muziekopleiding willen volgen naast studie of baan. Maar ook musici met een afgeronde conservatoriumopleiding die een uitbreiding van hun competenties zoeken. AM biedt dus opleidingsmogelijkheden vanaf intensief voorbereidend traject tot ‘lifelong learning’ en postconservatoriaal.

Curriculum van de opleiding. 

AM biedt als hoofdvakken alle gangbare instrumenten, inclusief solozang, aan. Ensemble-musiceren vormt een essentieel onderdeel van het lesprogramma alsmede ook podium presentaties. Bij het curriculum hoort daarnaast een volwaardig pakket aan algemene vakken: solfège, muziekleer, harmonieleer, contrapunt, analyse en muziekgeschiedenis. De algemene vakken vormen een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van de opleiding. Zeer bepalend zijn ook de ensemblelessen die de leerlingen krijgen aangeboden en vaak vervolgd worden met z.g. openbare lessen of optreden. Bij de les gaat het dan om de didactiek en bij het optreden m.n. om zich te presenteren aan het publiek (podium ervaring en presentatie). Er is in principe geen beperking aan de studieduur. De toelating tot de AM wordt bepaald door een auditie waarbij de te verwachten ontwikkelbaarheid een doorslaggevende indicatie vormt.

Aantal studenten

Op dit moment (maart 2016) zijn er 16 leerlingen ingeschreven. Het doel is om 2018 40 studenten te hebben die de AM lessen volgen. Afgelopen anderhalf jaar zijn er een zestal openbare optreden geweest en 4 ensemble optreden zowel in een concert omgeving als in een publieke ruimte. Komende tijd zullen er ook workshops en een masterclass worden georganiseerd.

Informatie:

Website AM: www.academiamusica.nl

Op de website is uitgebreide informatie te vinden over de docenten, het curriculum en de audities.

Voor nadere informatie kunt u ook terecht op het email adres: info@academiamusica.nl of het AM mobiele telefoon nummer: 06-18948255,